Varainsiirtoverosta on pelkkää haittaa

Varainsiirtovero estää ihmisten liikkuvuutta ja jarruttaa asuntomarkkinoita.
Kuva: pexels.com

Suomessa puhutaan työvoiman liikkuvuudesta aina silloin tällöin. Usein samassa yhteydessä mainitaan myös rakenteellinen työttömyys tai työvoiman saatavuusongelma ja pohditaan, kuinka näitä ongelmia saataisiin pienennettyä. Yksi helppo keino olisi varainsiirtoveron poistaminen.

Varainsiirtovero on tavallaan muuttamiselle asetettu vero, joka jarruttaa asuntomarkkinoita ja aiheuttaa rakenteellista työttömyyttä. Nostettaessa muuttamisen kustannuksia, ihmisiä ajetaan asumaan esimerkiksi perheensä tai työpaikan sijainnin kannalta epäsopivissa asunnoissa ja aiheutetaan asuntokannan tehotonta käyttöä.

Varainsiirtoveron asuntokauppoja estävä vaikutus on merkittävä ja se nousee voimakkaasti veroprosentin kasvaessa, sillä vero estää myös sellaisia kauppoja, joissa ostaja olisi valmis maksamaan myyjän hintatoivetta enemmän. Ulkomaisissa tutkimuksissa yhden prosenttiyksikön muutoksen on havaittu vaikuttavan kauppojen määrään jopa 10-20 prosenttia. On siis helppo arvioida, että veroasteen korotuksen vaikutus kauppojen määrään kumoaa nopeasti korkeamman veroprosentin – ja päinvastoin.

Varainsiirtoverolle on vaikea löytää järkeviä perusteluita. Varainsiirtoveron korotusta koskevassa lakiesityksessä mainitaan korkotason ja asuntojen hintakehityksen vaikutus asunnonvaihtajille varainsiirtoveroa suuremmaksi. Argumentti on hieman vastaava kuin jos todettaisiin, että influenssa ei juurikaan haittaa, jos sattuu jo sairastamaan syöpää.

Toinen lakiesityksen ontuva perustelu on se, että varainsiirtovero muodostaa vain osan muuttamisen kustannuksista. Tälläkään ei ole mitään tekemistä varainsiirtoveron puoltamisen kanssa, vaan muita vapaaehtoisia, esimerkiksi kiinteistönvälittäjän palveluita, ja niiden kustannuksia käytetään vähättelemään varainsiirtoveron kustannusta ja muita haittoja.

Muuttaminen on yhteiskunnallisesti hyödyllistä toimintaa. Sen avulla parannetaan talouden tehokkuutta tuomalla työvoimaa työnantajien saataville tai elämänlaatua sopivamman asunnon tai esimerkiksi lähempänä lasten koulua sijaitsevan asunnon muodossa. Siitä ei missään nimessä tulisi rangaista.

Varainsiirtovero on yksinomaan haitallisena verona yksi suomalaisen, verotusta koskevan joukkopsykoosin ilmentymistä. Veroja ehdotetaan sinne sun tänne, mutta verotuloja laskettaessa ei jostain syystä osata huomioida vaikutusta kokonaiskysyntään ja sitä kautta verokertymään tai ylipäänsä kulutuskäyttäytymiseen ja talouteen kokonaisuutena.

Veroprosenttien ja erilaisten verojen kääntöpuolella on ostovoima ja rahan kiertonopeus, joiden vaikutus verokertymään ja kansantalouden elinvoimaan on ratkaisevassa asemassa. Verot haittaavat markkinoiden normaalia toimintaa, ja niitä tulisikin häiriöiden minimoimiseksi käyttää mahdollisimman vähän. En tiedä, mihin tämä periaate on unohtunut.

Varainsiirtovero tuleekin poistaa välittömästi. Arvonlisäveron maksaminen uudesta asunnosta on aivan hyväksyttävää, mutta varainsiirtoveron kokonaisvaikutus on selkeästi negatiivinen. Vuoden 2019 budjettiin varainsiirtoveron kertymäksi on arvioitu 840 miljoonaa. Tästä luopumalla saataisiin tilalle joustavammat asuntomarkkinat, parempaa työvoiman liikkuvuutta ja kasvanutta hyvinvointia. Samat 840 miljoonaa saataisiin kerättyä joka tapauksessa toisaalta pienemmin haitoin yhteiskunnalle ja taloudelle – huomauttaa Liberaalipuolueen sitoutumaton eduskuntavaaliehdokas, jota voi äänestää Uudellamaalla numerolla 242.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*