Todennäköisyys paranee

Kuva: Eduskunta

Kuten tunnettua, alun perin tarkoituksenani oli kerätä valitsijayhdistykseen vaadittavat 100 kannattajaa ja osallistua kevään eduskuntavaaleihin täysin itsenäisenä ehdokkaana. Ajatuksena oli tavallaan osoittaa, että tämäkin on mahdollinen tapa osallistumiseen.

Jokin aika sitten minuun otettiin kuitenkin yhteyttä Liberaalipuolueen taholta. He olivat lukeneet ajatuksiani ja kysyivät kiinnostustani lähteä puolueen listalle sitoutumattomana ehdokkaana. Omat mielipiteeni istuvat yhteen monien puolueen yleisten näkemysten kanssa, joten pienen keskustelun ja harkinnan jälkeen ilmoitin suostumuksestani. Sinetin ehdokkuuteni sai 29. tammikuuta pidetyssä Liberaalipuolueen Uudenmaan piirikokouksessa, jossa minut hyväksyttiin puolueen sitoutumattomaksi ehdokkaaksi.

Vaikka valitsijayhdistyksen ehdokkaana vaaleihin lähtemisen pointti ehkä päätökseni myötä hieman kärsii, painaa vaakakupissa merkittävästi suurempi valituksi tulemisen mahdollisuus. Arvioin nimittäin, että valitsijayhdistyksen yksittäinen ehdokas tarvitsisi Uudellamaalla ääniä noin 10-11 000 tullakseen valituksi. Pienpuolueen listalta vaadittava äänimäärä on ehkä kolmasosa tästä. Suuren puolueen ehdokkaana tarvittava äänimäärä olisi vieläkin pienempi.

Tämä on mielestäni merkittävä epäkohta suomalaisessa vaalijärjestelmässä, ja sen muuttaminen onkin yksi asioista, joita haluan ajaa. Suhteellisen vaalitavan myötä saadaan tietysti vakautta, sillä suuren puolueiden valta-asemaa on vaikea horjuttaa, ja niiden toiminta on varsin ennakoitavaa. Toisaalta liiallinen vakaus lamauttaa kehitystä ja eriyttää kansaa ja päättäjiä toisistaan. Mielestäni tämä on yksi Suomen kohtaamista riskeistä, sillä monella päättäjistämme ei juuri ole kokemusta järjestö- tai puoluetoiminnan ulkopuolelta, mikä saattaa näkyä rajallisena ymmärryksenä käytännön maailman toiminnasta.

Olen vakaasti sitä mieltä, että Suomen poliittinen kenttä kaipaa ravistelua ja päätöksentekoa tulee saada lähemmäs kansaa. Toivonkin, että mahdollisimman moni äänestäjä löytää kevään kuluessa itselleen sopivimman ehdokkaan pienpuolueiden listoilta, sillä sen uskon tukevan molempia tavoitteita.

Haluan vielä kiittää kaikkia valitsijayhdistykseen ilmoittautuneita. Arvostan ennakkoluulottomuuttanne todella korkealle, ja toivon, että ymmärrätte syyt päätökseni taustalla. Parantaisihan valituksi tuleminen vaikutusmahdollisuuksia merkittävästi!

Olen eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen sitoutumaton ehdokas Uudellamaalla. Äänestysnumeroni on 242.

Merkitty: , , ,
One comment on “Todennäköisyys paranee
  1. Vesku Halmetoja sanoo:

    Hyvä ratkaisu Petri, toivon että se johtaa jopa pylvästaloon saakka.
    Oikeastaan koko aikuisikäni olen harmitellut, että Suomesta on puuttunut näihin aikoihin saakka oikeistoliberaali puolue, sellaiselle on ollut selkeä tilaus. Hienoa, että sellainen on saatu ja vielä hienompaa, että olet sen listoilla ehdolla.
    Oma vaalipiiri osuu naapuriin, mutta henkinen tuki on takanasi. Usvaa putkeen ja päätyyn saakka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*