Sokeriverolla ylipainoa vastaan

Sokeri ei sisällä mitään ihmiselle tarpeellisia ravintoaineita.
Kuva: Pixabay.

Ylipainoisten suomalaisten määrä on Eurostatin mukaan selvästi EU:n keskiarvoa korkeampi. Mikä huolestuttavinta, suomalaisten lasten ylipainoisuus on kolminkertaistunut viime vuosikymmeninä ruokailutottumusten heikennyttyä ja liikunnan vähennyttyä. Koska makumieltymykset ja liikuntatottumukset säilyvät myös aikuisena, on lihava lapsi todennäköisesti myös lihava myös aikuisena.

Tutkimusten mukaan ylipainon aiheuttamat aineenvaihdunnalliset muutokset, kuten kohonnut verenpaine ja kolesteroliarvojen heikkeneminen, ovat näkyvissä jo pienissä lapsissa – kyseessä ovat merkit aikuisiällä odottavista sairauksista. Konsulttiyhtiö McKinsley & Co on arvioinut ylipainon globaalit kustannukset suurin piirtein tupakointia vastaaviksi ja merkittävästi suuremmiksi kuin alkoholin haittojen kustannukset. Ylipainopommin sytytyslanka palaa jo, ja asiaan tulee puuttua ennen kuin on liian myöhäistä.

Jo aiemmin kirjoitin lasten ja nuorten harrastusten tukemisesta. Millään määrällä aktiivisuutta ei kuitenkaan saada poistettua väärin syömisen aiheuttamia haittoja. Erityisen haitalliseksi on tutkimuksissa havaittu elintarvikkeisiin lisätty sokeri, jonka saannin vähentäminen ei aiheuttaisi ravitsemuksellisia ongelmia. Piilosokerin välttäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä sitä löytyy lähes kaikista prosessoiduista elintarvikkeista. Erityisen helposti liikaa sokeria saa sokeroiduista juomista.

Tavallinenkin sokeri lihottaa, mutta lisätty sokeri on käytännössä fruktoosia, jonka on tutkimuksissa havaittu kiihdyttävän kehon rasvantuotantoa ja heikentävän normaalia aineenvaihduntaa. Kehossa rasva kertyy usein sisäelinten ympärille. Tyypillisesti alkoholiin yhdistetty rasvamaksa onkin todellisuudessa useimmiten ylipainon aiheuttama – vain kolmasosa rasvamaksaan sairastuneista aikuisista on alkoholin riskikäyttäjiä. Maksaan kertyvä rasva häiritsee sen tehtäviä, kuten sokeritasapainon säätelyä ja myrkyllisten aineiden poistoa elimistöstä.

Sokerilla on myös muita haittoja. Sokerin runsas käyttö lisää niin sanotun ”huonon” LDL-kolesterolin määrää, vähentää ”hyvän” HDL-kolesterolin tasoa ja aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta. Näin sokeri edistää muiden muassa kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja aineenvaihdunnan häiriöiden syntyä. Korkea verensokeri on yhdistetty myös kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen.

Ongelmallisia ovat myös sokerin aiheuttamat nopeat verensokerin vaihtelut. Sokerin syöminen ei vähennä ruokahalua vaan saattaa itse jopa lisätä sitä. Tämä puolestaan tekee sokerista erityisen voimakkaasti ylipainoa aiheuttavan aineen. Vaikka sokerin aiheuttamasta kemiallisesta riippuvuudesta ihmisillä ei olekaan olemassa tutkimusnäyttöä, saavat juuri nopeat ja voimakkaat verensokerin vaihtelut syömään herkkuja jatkuvasti, joten sokerin voi katsoa koukuttavan.

Sokerin käyttöä vähennettäessä vaikutukset terveyteen ovat välittömät. Kalifornian yliopistossa, San Franciscossa tutkittiin sokerin vähentämisen vaikutuksia 9-18-vuotiaisiin ylipainoisiin lapsiin. Jo yhdeksän päivän jälkeen osallistujien verenpaine laski, LDL-kolesterolin määrä putosi, veren sokeriarvot ja maksa-arvot paranivat. Huomattavaa on, että tutkimuksen yhteydessä tarkoitus oli pitää paino laihtumisen sijaan vakaana.

Asioilla on aina monta puolta, eikä yksin sokerin käytön rajoittaminen tarjoa ratkaisua ylipainon muodostamaan terveysongelmaan. Koska sokerin syönnin vähentämisellä ei kuitenkaan ole muita kuin positiivisia vaikutuksia, tulisi ihmisiä ohjata sen vähäisempään käyttöön. Tästä syystä toivoisin, että Suomessa otettaisiin käyttöön terveysperusteinen vero, joka kohdistuu kaikkiin lisättyä sokeria sisältäviin elintarvikkeisiin. Vaikka yleisesti ottaen vastustankin uusia veroja, on ylipaino kansanterveyden kannalta niin merkittävä asia, että tarkoitus pyhittää tällä kertaa keinot.

Olen eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen sitoutumaton ehdokas Uudellamaalla. Minua voi äänestää numerolla 242.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*