SMOTO:n kerhokonferenssin terveiset

Viime lauantaina 16. maaliskuuta järjestettiin Hämeenlinnassa SMOTO:n kerhokonferenssi, jonne minut oli kutsuttu keskustelemaan moottoripyöräilyn tulevaisuuteen vaikuttavista asioista.

Reilu pari tuntia räväkkää keskustelua moottoripyöräilyn tulevaisuuteen vaikuttavista asioista. Oli kerrassaan mahtavaa settiä! Kuva: SMOTO

Vierailin viikonloppuna Hämeenlinnassa Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) kerhokonferenssissa, jossa keskusteltiin tulevasta älyliikenteestä ja kerätyn tiedon omistajuudesta, pureuduttiin onnettomuuksien tilastoinnin puutteiden aiheuttamiin ongelmiin liikenneturvallisuustyön kannalta sekä pohdittiin moottoroituja kaksipyöräisiä sujuvan liikkumisen ratkaisuna. Kanssani keskustelemassa oli eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen ja keskustelua johti SMOTO:n hallituksen jäsen Antti Kemppainen.

Tilaisuus järjestettiin välittömästi SMOTO:n kevätkokouksen jälkeen, ja se oli kaikille avoin. Yleisöä olikin paikalla aivan mukavasti – mukavaa oli myös se, että yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti.

Olimme Jalosen kanssa asioista pääasiassa samaa mieltä, suurin erimielisyys taisi liittyä ajokortin korottamiseen, Jalonen oli asiassa koulutusperusteisuuden kannalla, kun omasta mielestäni tutkintoperusteisuus olisi parempi vaihtoehto – moottoripyörällä ajaminenhan on periaatteessa samanlaista, vaikka pyörän koko kasvaa, joten koulutus ei mielestäni ole perusteltu ajamisen teknisen opettamisen kannalta. Myös liikennesäännöt ovat samat, joten niitäkään ei tarvinne opettaa uudelleen.

Ehkä vilkkainta keskustelua aiheutti tiedon omistajuus ja kansalaisten tietoturva, joihin Suomessa ehkä suhtaudutaan hieman sinisilmäisesti. Toivoisin viranomaisten suhtautuvan kansalaisten tietoihin suuremmalla vakavuudella, ja esimerkiksi säilyttämään niitä Suomessa. Lisäksi haluaisin rajoittaa palveluntarjoajien oikeutta tietojen käyttämiseen ilman rekisteröidyn lupaa. Liikenneturvallisuustyön oikean kohdistamisen mahdollistamiseksi tilastointia tulisi parantaa, sillä numeroihin ei ole mahdollista vaikuttaa tietämättä syitä niiden takana.

Jalonen oli asioista hyvin perillä ja asiat, joista olimme eri mieltä, hän pystyi perustelemaan järkevästi. Teemat olivat hyviä ja kiinnostavia ja keskustelu vauhdikasta sekä ajatuksia herättävää – yhteensä keskustelimme yli kahden tunnin ajan. Keskustelusta julkaistaan myöhemmin videokooste, jossa pääsee kuulemaan olennaisimmat kohdat.  

Satuimme vielä tapahtuman jälkeen Jalosen kanssa samaan junaan, joten pääsimme jatkamaan juttua kahden kesken alun toista tuntia. Koko vaaliprojektiin uskoa antoi se, että Jalosen kaltainen kokenut poliitikko suhtautui ehdokkuuteeni ja ajatuksiini erittäin positiivisesti. Sainpa vielä häneltä hyviä vinkkejäkin vaaleja silmälläpitäen.

Tahdon kiittää kaikkia vieraita, SMOTO:a tilaisuuden järjestämisestä sekä kutsusta ja keskustelukumppaniani antoisasta ja ajatuksia herättävästä keskustelusta. Jaloselle haluan toivottaa myös menestystä vaaleissa.

Olen eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen sitoutumaton ehdokas Uudellamaalla. Äänestysnumeroni on 242.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*