Kieltovapaata uutta vuotta!

Mielestäni Suomessa kielletään ja rajoitetaan kansalaisten toimintaa lähtökohtaisesti aivan liikaa. Kieltojen tulisi joko olla perusteltavissa kansantaloudellisesti tai niillä tulisi pyrkiä estämään merkittävää haittaa kansanterveydelle tai ympäristölle. Se, että joku ei pidä toisen toiminnasta, ei ole peruste kieltää mitään.

Aiemmin olen moottoripyörien edunvalvonnan yhteydessä saanut havaita, että kansalaiset ovat monesti hyvin kärkkäitä vaatimaan toisten toimintaa rajoittavia kieltoja, siis toisin sanoen rajoittamaan kansalaisten yleisiä vapauksia ja oikeuksia. Uusin esimerkki on ilotulitteiden yksityiskäyttöä rajoittamaan pyrkivä kansalaisaloite.

Tällä hetkellä Suomessa saa ampua ilotulitteita ilman erillistä lupaa uudenvuoden aaton ja päivän välisenä yönä kello 18-02, eli muutamien tuntien ajan. Sitäkin on tämän kirjoittamisen hetkellä liki 60000 ihmistä valmiita rajoittamaan.

Aloitetta perustellaan ensisijaisesti loukkaantumisten kustannuksilla (aloitteessa mainittu n. 1,5 M€), mutta vaikka esimerkiksi silmän menettäminen ilotulitteiden seurauksena onkin inhimillinen tragedia, ei peruste pidä kansantaloudellisessa mielessä. On helppo arvioida, että aloitteessa ilmoitetulla (vuoden 2015) 4 M€ tuonnin nettoarvolla yksin myynnin arvonlisävero ylittää loukkaantumisten kustannukset. Yhtä lailla voidaan todeta suomalaisten ilotulitteiden globaali ympäristökuormitus marginaaliseksi.

Todellisia perusteita kiellolle ei siis ole, vaan tärkein peruste tuntuu olevan se, että jollekin aiheutuu mielipahaa toisen toiminnasta. Eihän ilotulitteiden käyttö sinänsä millään järkisyillä ole perusteltavissa, mutta se tuottaa liiketoimintaa ja mikä tärkeintä, jollekin mielihyvää. Sallimisen perusteena mielihyvän tulisi olla aivan yhtä pätevä kuin mielipahan aiheuttaminen on kieltämisen perusteena, erityisesti, jos kieltämiselle ei ole kansantalouteen tai merkittäviä kansanterveyteen tai ympäristöön liittyviä perusteita.

Vapaaseen yhteiskuntaan kuuluu se, että ihmiset saavat tehdä omia (joskus huonojakin) päätöksiään sekä harrastaa asioita, joista minä, sinä tai joku muu ei tykkää, eikä se ole peruste kieltää mitään. Mielestäni on lähinnä hälyttävää, että kansalaiset ovat näin valmiita luovuttamaan omia vapauksiaan ja oikeuksiaan yhteiskunnan hallittaviksi.

Parempaa uutta vuotta 2019!

Olen eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen sitoutumaton ehdokas Uudellamaalla. Äänestysnumeroni on 242.

PS. Ilotulitteet eivät ole minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia. En muista, milloin olisin niitä viimeksi ostanut, en ainakaan kymmeneen viimeksi kuluneeseen vuoteen. Tämän tämän kirjoituksen ydin on se, että yhteiskunnan ei tule perusteettomasti rajoittaa kansalaisten toimintaa.

Merkitty: , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*