Ihminen on aina pykäliä tärkeämpi

Kiusaamiseen tulee puuttua aina ja koulun on oltava turvallinen kaikille turvallinen oppimisympäristö. Luulisi, että tällaisesta asiasta ei tarvitsisi säätää lakia.
Kuva: Pixabay.

Sain ystäväni kautta kuulla ikävän tarinan, joka tapahtui vajaa kuukausi sitten Espoossa.

Iltapäiväkerhosta kotimatkalle lähtenyt ekaluokkalainen oli joutunut koulun pihalla ilmeisesti satunnaisotannalla vanhempien oppilaiden pahoinpitelemäksi. Koulussa tunnistettiin tekijät, mutta ajankohdan vuoksi koulu ei puuttunut asiaan, vaan siirsi vastuun iltapäiväkerholle. Olihan uhrin koulupäivä jo päättynyt, joten koulu katsoi juridisen vastuunsa päättyneen. Iltapäiväkerho puolestaan kieltäytyi selvittämästä asiaa vedoten siihen, että uhri oli jo lähtenyt kotimatkalle.

Perusopetuslain mukaan oikeus turvalliseen opetusympäristöön on voimassa sen ajan, jonka oppilas osallistuu opetukseen tai muuhun toimintaan ja koulun tulee ilmoittaa koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta kiusaamisesta tai väkivallasta oppilaan kotiin. Koulun ja iltapäiväkerhon toiminta oli siis lain mukaista.

Kerrataanpa vielä. Ekaluokkalainen pahoinpideltiin koulun oppilaiden toimesta koulun pihalla koulun aukioloaikana, mutta koulu ei puuttunut asiaan, koska ekaluokkalaisen koulupäivä oli jo päättynyt. Iltapäiväkerho ei myöskään puuttunut asiaan, koska ekaluokkalainen oli jo lähtenyt kotimatkalle. Vastuu koulumatkan turvallisuudesta olisi ilmeisesti vanhempien, vaikka ei oltaisi vielä edes poistuttu koulun pihalta.

Kuinka asia voi olla näin? Mielestäni pitäisi olla itsestään selvää, että meidän aikuisten tulee pyrkiä siihen, että kukaan ei tule kiusatuksi ja puuttua kiusaamiseen aina sitä kohdatessamme. Kouluilla on asiassa vielä erityisvastuu, ja niiden tulee pyrkiä kaikin kohtuullisin keinoin tekemään koulun alueesta kiusaamisesta vapaa.

Koulun ja iltapäiväkerhon edustajien vastuun väistely ja kieltäytyminen selvittämästä asiaa kertoo siitä, että he eivät näe oppilaita ihmisinä. Jossain on menty pahasti pieleen, jos pykälien tuoma vastuuvapaus on pienen koululaisen hyvinvointia tärkeämpää. Jos kouluissa ei kyetä näkemään metsää puilta, siis ymmärretä lain tarkoitusta, on lakia muutettava. Tuntuu uskomattomalta kirjoittaa tätä, sillä haluan uskoa ihmisten omaan harkintaan ja siihen, että kaikkea ei tarvitse erikseen kirjata lakiin. On tyrmistyttävää, että koulun henkilökunnan terve harkinta ei toimi tällaisessa asiassa.

Tämä onkin oire vastuun siirtämisestä lainlaatijoille ja viranomaisille. Tuntuu, että jokaiseen ongelmaan pitää saada säädös ja sitä valvova virkamies. Tärkeintä ovat pykälät ja niiden noudattaminen, ihmiset ja heidän hyväkseen toimiminen ovat täysin toissijaisia. Koulumaailman lisäksi vanhustenhoito on aivan hiljattain tarjonnut tästä karun esimerkin.

Onhan se toisaalta hyvä opettaa koululaisille pienestä pitäen, kuinka yksilö musertuu järjestelmän ja byrokratian rattaisiin. Eipähän tule myöhemmin elämässä yllätyksenä, pohtii Liberaalipuolueen sitoutumaton ehdokas, jota voi äänestää Uudellamaalla numerolla 242.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*