Älkää ahdistuko

Jos ahdistaa, kannattaa käydä kävelyllä metsässä. Ainakin itseäni se rauhoittaa kummasti ja saa ajatukset loksahtelemaan paikoilleen. Kuva: Pexels.

Ympäristölobbaajat ja muut ympäristöä keppihevosenaan käyttävät tahot pyrkivät lisäämään ihmisten ympäristöahdistusta hyötyäkseen siitä. Yksittäisen kansalaisen ei kannata ahdistua ilmaston tilasta, sillä Suomessa asiat ovat hyvin hoidossa.

Eilen (18.3.) julkaistu kansalaisaloite, jossa ehdotetaan ilmasto-oppia uudeksi kouluaineeksi kuvaa täydellisesti nykypäivän länsimaista ilmastoaktivismia. Ilmastotietoiset ihmiset ovat ahdistuneita, eivätkä ahdistusta vähennä siitä hyötyvät poliitikot, ympäristöjärjestöt ja media.

Esimerkiksi Greenpeacen toiminta perustuu lahjoituksille. Enää Greenpeacen ei tarvitse pelotella entiseen malliin, mutta heidän etunsa mukaista on maksimoida ihmisten ahdistus. Koska ahdistuneet ihmiset haluavat tehdä jotakin asian korjaamiseksi, mutta heiltä puuttuvat puuttuvat oikeat keinot, he katsovat voivansa auttaa lahjoituksin. Ja Greenpeace kiittää – tällaista on nykypäivän anekauppa.

Koulujen tiedeaineilla kyetään kattamaan ilmastoasiat jo nykyään tarkoituksenmukaisessa laajuudessa, joten ehdotettu uusi oppiaine on täysin tarpeeton. Kansalaisaloite onkin ainoastaan ilmastoahdistuksen ilmentymä, vastaavia ovat esimerkiksi eduskuntatalon pylväisiin kiipeilijät ja lakkoileville koululaisille kasvot antava supertiedostava teini Greta Thunberg. Tärkeintä on, että tehdään jotain, ei se, ovatko tehtävät toimet hyödyllisiä tai perusteltuja.

Toivoisin näkeväni, että ihmisten syyllistäminen ja ahdistuksen lisääminen lopetettaisiin. Yksittäiset ihmiset voivat toimia ympäristön puolesta, mutta ratkaisu sinänsä ei ole yksittäisten ihmisten käsissä. Keinot, joita yksittäinen ihminen voi realistisesti soveltaa, ovat hyvin tiedossa ja helppoja. Osta kestäviä, lähellä tuotettuja tuotteita, älä wishin kertakäyttörihkamaa. Vältä lentämistä ja laivamatkoja, suosi julkisia kulkuneuvoja. Älä tuhlaa ruokaa, suosi kasviksia. Sulje tarpeettomat sähkölaitteet ja valot, laske hieman asuntosi lämpötilaa. Kierrätä mahdollisuuksien mukaan.

Meillä Suomessa ympäristöasiat hoidetaan tällä hetkellä oikein hyvin, kun verrataan ihmisten elintasoon ja talouden kehitykseen. Tähän vasta-argumenttina monesti esitettävä aiempiin toimiin perustuva päästösaldo ei ole relevantti, sillä menneisyyttä emme voi muuttaa, voimme vain oppia siitä. Sen olemmekin tehneet, ja uskon, että jatkamme samalla tiellä.

Jos ratkaisu ympäristöongelmaan löytyy, tarjoavat sen tiedemiehet ja insinöörit. Suomessa on korkean tason osaamista ympäristöasioihin liittyen, ja paras ympäristöteko, jonka Suomi voi valtiona tehdä, on puhtaan teknologian vienti kehittyviin maihin.

Olen eduskuntavaaleissa Liberaalipuolueen sitoutumaton ehdokas Uudellamaalla. Äänestysnumeroni on 242.

2 comments on “Älkää ahdistuko
  1. Raini Ekberg sanoo:

    Maapallon sedimenteistä on aikoja sitten saatu selville että ilmastonmuutos on jatkuvaa. Välillä on hyvinkin lämmintä ja sitten taas viilenee. Suomen maaperästä on saatu esiin trooppisen alueen fossiileja. Täällä on aikoinaan ollut melkoisen paljon lämpimämpää. Olis aika jo lopettaa tuo ilmastonmuutos vouhotus. Ilmastonmuutos on auringon ja maapallon syklistä toimintaa johon ihmiset eivät voi vaikuttaa. Saastumiseen ja maan myrkyttämiseen pitää vaikuttaa.

    • admin sanoo:

      Kannattaa huomata, että mannerlaatat liikkuvat, eikä Suomi ole aina ollut samalla paikalla kuin nyt. Vielä noin 300 miljoonaa vuotta sitten Suomi sijaitsi jossain Kravun kääntöpiirin huitteilla. Tästä taisi olla juttua ala-asteen mantsantunnilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*